Somun Ölçüsü Nasıl Alınır?

Somun Ölçüsü Nasıl Alınır?

Somun Ölçüsü Nasıl Alınır?
Parçaları birbirine bağlama hususunda büyük önemi olan somunların ölçüleri de kullanılacak alana göre değişiklik göstermektedir. 

Bu parçanın ölçüleri dört ayrı şekilde ölçümü yapılabilen cıvataların aksine iki şekilde yapılmaktadır. Bu iki tip ölçüm şekli, sargılı kısım ve altıgen olan şeklin genişliği ile gerçekleşmektedir.

Pek çok ebatta imal edilebilen bu parçaların büyüklük ve şekilsel özellikleri değiştirilemezler. Standart bir yapıları bulunmaktadır ve bu standartların dışına çıkarılamazlar. Somun ölçer adı verilen materyaller sayesinde somunların ölçüsü rahatlıkla alınabilmektedir. Herkesin kolayca ulaşabileceği bu malzeme, otomotiv parçaları ve donanım malzemeleri satılını gerçekleştiren mağazalarda bulunmaktadır. Somun parçalarının dayanıklılığı da bir ölçü değeri olarak kabul edilmektedir.

Ölçüm yapılırken somun ölçer malzemesine bir somunun başı düzgünce yerleştirilmektedir.  Burada bulunan göstergenin deliklerinde herhangi biri somuna sağlam bir biçimde oturtulur. Sonrasında somunun gösterge içerisine girmesi engellenir. Bu şekilde parçayı yerleştirdikten sonra büyüklüğü ve ölçüsü, seçilen deliğe ait olan ölçü üzerinde sabitlenip görülebilmektedir.

Somunlar, kullanıldığı her materyal üzerinde bağlayıcı etki yapmasından dolayı parça seçimi doğru yapılmalıdır. Aynı zamanda işlemden en verimli sonucun alınabilmesi için cıvata ile uyumlu olan ölçü ve kalitede malzeme kullanılmalıdır.