Somun Ne İşe Yarar?

Somun Ne İşe Yarar?

Somun Ne İşe Yarar?
Ortasında vida deliği açılmış olan bu yardımcı parça, cıvataların birbirine bağlanmasını ve cıvataların bulunduğu yere sağlamca yerleşmesini sağlamaktadır. 

Bir civata üzerinde kullanılacak olan somun parçası ne kadar fazla sıkılırsa, o malzemenin sağlamlığı o derece artar.

Pek çok çeşidi bulunan somunların kullanım alanları da bir hayli fazladır. Dolayısıyla civata kullanılması gereken her nesne üzerinde somun kullanılmaktadır. Bundan dolayı birçok işe yaramaktadır. Makine Endüstrisi, otomotiv sektörü, beyaz eşya ve küçük ev aletleri, mobilya imalatı, gıda ve sağlık sektöründe çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.

Bağlantıyı sağlamlaştırmak adına kullanılan somunlardan en iyi şekilde faydalanabilmek için onunla aynı kalitede bulunan cıvatalar kullanılmalıdır. Aksi takdirde işlemden verimli bir sonuç alınamaz ve bu parçayı kullanmanın bir anlamı bulunmaz. Somunların kaliteleri tek rakamlı sayılarla ifade edilmektedir. Ve parçanın kalitesini belirten bu sayılar somuna uygulanabilecek olan en yüksek seviyedeki gerilimin 1/10 oranını göstermektedir. Örnek vermek gerekirse 4 kalite bir somun parçasına uygulanabilecek olan en yüksek gerilim 40 Kg/mm’dir.